Ως τακτικοί επισκέπτες σκουπιδιών, σφαγείων, κοπράνων και πτωμάτων ζώων, οι μύγες είναι φορείς ασθενειών για ανθρώπους, ζώα και φυτά.
Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Scientific Reports», οι μύγες μεταφέρουν μικρόβια και εξαπλώνουν ασθένειες συχνότερα από ό,τι είχε θεωρηθεί έως τώρα.
Αναλύοντας το DNA 116 μυγών από τρεις ηπείρους, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η συνηθισμένη οικιακή μύγα (Musca domestica ) φιλοξενεί έως 351 διαφορετικά είδη βακτηρίων, ενώ η κρεατόμυγα (Chrysomya megacephala) μεταφέρει έως 316 διαφορετικούς μικροοργανισμούς.
Πολλά από τα μικρόβια των μυγών σχετίζονται με ανθρώπινες λοιμώξεις στο έντερο, στους πνεύμονες, στο αίμα και αλλού. Οι μύγες μεταφέρουν τα βακτήρια κυρίως με τα πόδια τους, αλλά και με τα φτερά τους. Επίσης τα βακτήρια μεταφερονται στα φαγώσιμα δια της αφόδευσης. ή από υγρά που βγάζουν από το στόμα τους και τα μολύνουν.
Με κάθε βήμα που κάνει μια μύγα, μπορεί να αφήσει μια ολόκληρη αποικία από ζωντανά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο ασθένειες όπως σαλμονέλωση, σιγκέλωση, τύφο, τράχωμα. στομαχικές ενοχλήσεις, πονοκέφαλο, πυρετό, εμετό, διάρροια και πόνο στην κοιλιά.
Η δηλητηρίαση προέρχεται συνήθως από μολυσμένα κρεατικά, πουλερικά, αυγά και προϊόντα γάλακτος.
Η χρήση εντομοκτόνων για την αντιμετώπιση των μυγών δεν είναι η καλύτερη λύση. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα και μικροβιοκτόνα έχουν αρνητικές συνέπειες στον άνθρωπο και για αυτό η χρήση τους πρέπει να είναι περιορισμένη.
Το Shooaway είναι η οικολογική λύση στο πρόβλημα των μυγών έτσι ώστε να απολαμβάνετε τα γεύματά σας – είτε στο σπίτι, είτε στη φύση – με ασφάλεια.
Πηγές
1. Το Βήμα Science (2017) “Μην Τρώτε Φαγητό που Έχουν Ακουμπήσει Μύγες” (27 Νοεμβρίου)
2. Medlook (χ.η.) “Οι Μύγες, Τα Μικρόβια, Οι Ασθένειες και η Θερμοκρασία”