Η Όραση της Μύγας

Πιθανότατα πιστεύετε ότι επειδή μια μύγα “βλέπει” το χέρι σας να την πλησιάζει ότι η όραση των μυγών πραγματικά καλή. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Συγκριτικά με την ανθρώπινη, η όραση της μύγας είναι 60 φορές πιο αδύναμη. Ωστόσο, οι μύγες έχουν το πλεονέκτημα να διαθέτουν περίπου 4.000 φακούς ή ομματίδια ανά μάτι. Κάθε ομματίδιο ή “φακός” λειτουργεί ανεξάρτητα και είναι σαν ένα ξεχωριστό μάτι που μοιάζει με μακρύ κώνο και φέρει τη δική του ξεχωριστή νευρική ίνα που συνδέεται με το κύριο οπτικό νεύρο της μύγας.

Η τυπική οικιακή μύγα (Musca domestica) βλέπει τον κόσμο πολύ διαφορετικά από εμάς. Ο τρόπος κατασκευής του ματιού της μύγας σημαίνει ότι η αντίληψη της κίνησης, των σχημάτων και των χρωμάτων είναι πολύ διαφορετική από την ανθρώπινη.

Δομή του Ματιού της Μύγας

Πώς Αντιλαμβάνονται την Κίνηση

Λόγω της δομής του ματιού τους, οι μύγες είναι ιδιαίτερα ικανές στην ανίχνευση της κίνησης  – γεγονός που τις κάνει τόσο δύσκολο να σκοτωθούν ή να πιαστούν. Όταν το χέρι μας μετακινείται μέσα στο φάσμα όρασης μιας μύγας, τα ομματίδια ανάβουν και σβήνουν. Αυτό που βλέπουν οι μύγες είναι αντίστοιχο με αυτό που βλέπουμε εμείς σε μια πινακίδα, όπου το κείμενο είναι γραμμένο με φώτα σε σειρά που αναβοσβήνουν και το κάνουν φαίνεται σα να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Ως εκ τούτου, οι μύγες βλέπουν αυτή την «κίνηση» ακόμη κι αν δεν μπορούν να καθορίσουν ποιο είναι το αντικείμενο και αν είναι αβλαβές ή όχι.

Φως

Οι μύγες, όπως και πολλά έντομα, δεν μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα αποτελεσματικά. Στην πραγματικότητα, κανένα έντομο δεν μπορεί να δει το κόκκινο χρώμα που είναι το χαμηλότερο χρώμα στο φάσμα που μπορούν να δουν οι άνθρωποι. Οι μύγες όμως έχουν μια οπτική ικανότητα που εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε και αυτή είναι η δυνατότητα να γίνει διάκριση μεταξύ πολωμένου και μη πολωμένου φωτός. Το πολωμένο φως ταξιδεύει μόνο σε ένα επίπεδο όπως π.χ. σε οριζόντιο επίπεδο.

Εστίαση Vs Μωσαϊκό

Το ανθρώπινο μάτι προσαρμόζεται στο διαφορετικό φως και επικεντρώνεται σε κοντινά και μακρινά αντικείμενο χρησιμοποιώντας τους μύες του ματιού για να συντομεύσει και να επιμηκύνει το εστιακό μήκος των ματιών και να ανοίξει και να κλείσει την ίριδα. Οι μύγες δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και οι χιλιάδες φακοί τους μοιάζουν με ένα μωσαϊκό ή με τις τελείες που βλέπουμε αν πάρουμε έναν μεγεθυντικό φακό και κοιτάξουμε μια εφημερίδα. Καθώς απομακρυνόμαστε από τις κουκίδες, η ικανότητα να διακρίνουμε αυτό που βλέπουμε βελτιώνεται και δεν μοιάζει πλέον με κουκίδες.

Πώς Χρησιμοποιεί το ShooAway αυτές τις Πληροφορίες για να Διώχνει τις Μύγες

Λόγω του τρόπου που αντιλαμβάνονται το φως τα μάτια της μύγας, οι ολογραφικοί δίσκοι στην άκρη των μαλακών λεπίδων του ShooΑway διαθλούν το φως τριγύρω· αυτό πυροδοτεί τα ομματίδια και οι μύγες αντιλαμβάνονται τη συσκευή ως ένα αντικείμενο κινούμενο προς αυτά. Τα μοναδικά μάτια της μύγας της παρέχουν πλήρη εμβέλεια 360 μοιρών ώστε να μπορούν να ανιχνεύσουν αυτή την “κίνηση” εύκολα. Με τον τρόπο αυτόν μένουν μακριά από τη συσκευή και από το τραπέζι σας.

Όσο πιο πλούσιο είναι το φως που χτυπά τις άκρες του ShooAway, τόσο μεγαλύτερο είναι το εύρος της αντανάκλασης του φωτός και επομένως τόσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή που οι μύγες βλέπουν σαν κίνηση. Αυτός είναι ο λόγος που το ShooAway είναι τόσο αποτελεσματικό σε εξωτερικούς χώρους με καλό φως.